Warzywa to niezwykle istotny element naszej codziennej diety – zawierają nie tylko ogromną ilość cennych witamin, lecz także niezbędnych naszemu organizmowi minerałów. Niektóre, surowe warzywa stanowią przepyszną przekąskę dla wielu osób. Niektóre jednak nie nadają się do spożycia na surowo.
Zjeść na surowo, czy lepiej ugotować?
Zdania dotyczące tego, czy warzywa powinniśmy uprzednio ugotować, czy też spożywać na surowo są niezwykle podzielone. Wiele osób uważa, ze podczas poddawania warzyw obróbce termicznej, te tracą znaczną ilość zawartych w nich witamin. Jest to jak najbardziej prawdziwe twierdzenie, jednakże – niektóre warzywa koniecznie trzeba ugotować, żeby te mogły zaoferować nam pełnię swych walorów smakowych.
Jakich warzyw lepiej nie spożywać na surowo?
Znaczna część warzyw jest całkowicie bezpieczna do spożycia nawet wtedy, gdy nie zostały poddane żadnej obróbce termicznej. Nie oznacza to jednak, że każde warzywo możemy spożyć na surowo – kategorycznie nie powinniśmy jeść surowych ziemniaków, jednak to jest coś oczywistego. Nie powinniśmy również raczyć się surową dynią, bakłażanem oraz roślinami strączkowymi. Ponadto, jeżeli borykamy się z problemami żołądkowymi, nie sięgajmy także po takie warzywa jak kukurydza czy czosnek.